KCJ012 English for Travel and Tourism - Part 5

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
0/3/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Marcela Neničková (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Marcela Neničková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Prohloubení a rozšíření slovní zásoby o nezbytnou terminologii z oblasti CR, aktivní užívání znalostí gramatických struktur, překlad tématicky zaměřených vět s využitím lexika a gramatických znalostí, procvičování a rozvíjení dovedností mluvení, poslechu, čtení a psaní v CR na základě autentických písemných materiálů a magnetofonových nahrávek. Důraz klást na přesné zachycení důležitých informací na základě poslechu - data, čas, instrukce, zákazy a příkazy, konverzační pohotovost při přijímání objednávek zájezdů, při řešení stížností. Komplexní komunikační dovednosti rozvíjet při řešení problémových situací. Důraz se klade na jazykovou přípravu průvodce CR, manažera cestovní kanceláře a tour operátora s marketingovými a propagačními schopnostmi s uvědomělým používáním jazyka z hlediska adekvátnosti situace a řešení problémů v cizím jazyce.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    Historie a rozvoj turismu
    Marketing a propagace turismu
    Cizojazyčné dovednosti průvodce
    Korespondence v cestovním ruchu
    Obsah předmětu:
    1. Historie a rozvoj turismu, turisticky atraktivní místa, specifika jednotlivých míst, geografie turismu.
    2. Organizace a struktura turismu, statistické informace o turismu, práce v oblasti turismu, zájem o pracovní nabídky v oblasti turismu.
    3. Konverzační pohotovost ve službách zahraniční cestovní kanceláře, vyřizování objednávek, uspokojování potřeb klientů, zařizování víz, telefonní pohotovost v práci zástupce CK.
    4. Komunikační dovednosti v zájezdové činnosti CK, role tour operátora, vyjednávání, vedení jednání, vyřizování stížností, celní a pasové doklady a jejich vyplňování.
    5. Letecká doprava, poskytnutí přesných informací a jejich předání klientům, tiskopisy a jejich vyplňování.
    6. Lodní doprava, informace klientům o lodních spojeních a vypracování itineráře zájezdu.
    7. Silniční a železniční doprava, informace z jízdních řádů, dopravní terminologie z oblasti CR, sjednávání pronájmu vozidel a pojištění, řešení problémů, poskytování rad, zasílání faxů.
    8. Pracovní agenda průvodce, vyřizování cestovních dokladů, zajišťování jízdenek, letenek,
    rezervace, pojištění, vyplňování formulářů.
    9. Lexika z oblasti propagace turisticky zajímavých míst, propagace zajímavých míst přípravou brožur, poskytování rad a doporučení, ubytovací služby a typy ubytování..
    10. Průvodcovské služby, osobnost průvodce, příprava průvodce CR v cizím jazyce, přebírání telefonických vzkazů, poskytování informací.
    11. Propagace a marketing, reklamy a nabídky služeb, příprava konferencí, příprava webovských stránek turisticky atraktivních míst.
    12. Rozvoj turismu, trendy a budoucnost turismu, globalizace, přínos a negativní dopad turismu.

    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána elektronická média. Studenti pracují s anglickými internetovými stránkami při vyhledávání textů do výuky. K dispozici jim jsou stránky katedry cizích jazyků www.opf.slu.cz/kcj, na kterých se nacházejí podrobnější informace k danému předmětu a úkoly pro práci s internetem. Mají možnost využít slovníky na internetu např. www.seznam.cz, nebo www.translator.cz.
Literature
    required literature
  • HARDING, K. Going International. Oxford University Press, 1998. ISBN 0-19-457400-8. info
  • JACOB, M., STRUTT, P. English for International Tourism. Course Book, Workbook. Harlow: Pearson Education, 1997. ISBN 0-582-23-753-X. info
    recommended literature
  • JONES, L. WELCOME! Student's Book and Workbook. Cambridge University Press, 1998. ISBN 0-521-47900-2. info
  • HARDING, K., HENDERSON, P. High Season. English for the Hotel and Tourist Industry. Student's Book and Workbook. Oxford University Press, 1994. ISBN 0-19-451308-4. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
General note: původní hodnocení: souborná zkouška.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Winter 1991, Winter 1992, Winter 1993, Winter 1994, Winter 1995, Winter 1996, Winter 1997, Winter 1998, Winter 1999, Winter 2000, Winter 2001, Winter 2002, Winter 2003, Winter 2004, Winter 2005, Winter 2006.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/KCJ012