OPF:PEMBARZK Quality Management - Informace o předmětu
PEMBARZK Quality Management
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2015
- Rozsah
- 2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Petr Vlček (přednášející)
Ing. Veronika Rzyman (cvičící) - Garance
- Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Business Economics in Trade and Services (program OPF, B_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na praktické uplatňování jakosti. V úvodu vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Znalost mezinárodních norem jakosti a jejich uplatňování dává studentům nezbytnou orientaci v požadavcích uplatňovaných v rámci tržního hospodářství a volného pohybu zboží v zemích EU a světa. Publikace podává metodiku pro implementaci systému managementu kvality, enviromentu a bezpečnosti. Do výuky jsou zařazené praktické tematické celky jako vytvoření příručky jakosti, provádění auditů a metody a techniky prevence rizik či optimalizace kvality.
- Osnova
- 1. Historie a vývoj jakosti.
2. Vztahy jakosti a jiných disciplin.
3. Globální a evropská politika jakosti, státní politika jakosti ČR.
4. Legislativní požadavky v oblasti kvality.
5. Legislativa životního prostředí a bezpečnosti práce po vstupu ČR do EU.
6. Metody podpory a motivace v jakosti.
7. Systém norem.
8. Příručka jakosti.
9. Audity.
10. Metody a techniky analýzy a prevence rizik.
11. Metody a techniky optimalizace kvality.
12. Vybrané metody a techniky zlepšování optimalizace kvality, optimalizace a hodnocení v managementu kvality.
13. Přednáška odborníka z praxe.
1. Historie a vývoj jakosti. Základní pojmy v oblasti jakosti. Vývoj jakosti od starověku až po vznik Evropské charty jakosti. Osobnosti rozvoje jakosti.
2. Vztahy jakosti a jiných disciplin. Propojení jakosti s managementem a ekonomikou.
Propojení jakosti s matematikou a statistikou. Propojení jakosti s ochranou životního prostředí, bezpečnosti práce, etikou a jinými vědními disciplinami.
3. Globální a evropská politika jakosti, státní politika jakosti ČR. Globální pojetí jakosti, požadavky EU v oblasti jakosti. Politika jakosti v ČR a orgány zabezpečující rozvoj jakosti v ČR.
4. Legislativní požadavky v oblasti kvality. Změny vyplývající ze vstupu ČR do EU.
Státní intervence do oblasti kvality. Legislativa kvality.
5. Legislativa životního prostředí a bezpečnosti práce po vstupu ČR do EU. Odpady.
Obaly. Vody. Chemické látky a přípravky.
6. Metody podpory a motivace v jakosti. Ceny za kvalitu výrobků a služeb. Ostatní
ceny.
7. Systém norem. Systém mezinárodních norem, nezbytnost vyplývající z globalizace.
Význam a uplatnění HCCP, závaznost po vstupu do EU. Normy bezpečnosti práce.
8. Příručka jakosti. Tvorba příručky. Příručka jakosti pro interní potřeby. Příručka
jakosti pro zákazníky.
9. Audity. Druhy auditů, zásady provádění auditů, program auditů.
10. Úloha vrcholového vedení v manažerském systému kvality. Všeobecné požadavky na
manažerské systémy kvality. Úloha vrcholového vedení v oblasti plánování,
odpovědnosti a komunikaci.
11. Metody a techniky analýzy a prevence rizik. Metoda FMEA, FTA, POKA-YOKE.
12. Vybrané metody a techniky zlepšování optimalizace kvality, optimalizace a
hodnocení v managementu kvality. Metody zlepšování kvality. Metody optimalizace
a hodnocení kvality.
13. Přednáška odborníka z praxe.
- 1. Historie a vývoj jakosti.
- Literatura
- povinná literatura
- GABRYŠOVÁ, M., VODÁK, J. Management of intellectual capital in companies applying knowledge management. In 6th International Scientific Symposium on Business Administration, GLOBAL ECONOMIC CRISIS AND CHANGES. Restructuring Business System: Strategic Perspectives for Local, National and Global Actors. Frýdek - Místek: Printing Office Kleinwächter, 2010. ISBN 978-80-7248-594-9. info
- GABRYŠOVÁ, M. Řízení jakosti A. Distanční studijní opora. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-524-6. info
- VEBER, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1. info
- NENADÁL, J. Total Quality Management: principles approaches processes (vybrané kapitoly). Katowice: Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa, 2003. ISBN 83-88402-24-2. info
- doporučená literatura
- Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, čj.: 18559/2010-17000, Praha, 2010. http://eagri.cz/public/web/file/106403/_2010_2.pdf. info
- Všeobecné požadavky na systém kritických bodů (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci. info
- BEDNARČÍK, Z. Mezinárodní systémové standardy (vybrané kapitoly). Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-532-1. info
- TRÁVNIK, A. Řízení jakosti. Brno: MZLU, 2005. ISBN 80-7157-558-7. info
- NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. Praha: Management Press, 2004. ISBN 80-7261-110-0. info
- Výukové metody
- Demonstrace dovedností
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Informace učitele
- 70% účast na seminářích, průběžný test, písemná zkouška
Aktivity Náročnost [h] Ostatní studijní zátěž 68 Přednáška 26 Seminář 13 Zkouška 40 Celkem 147 - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2015/PEMBARZK