OPF:MP301S Corporate Science - Course Information
MP301S Corporate Science
School of Business Administration in KarvinaWinter 2005
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Guaranteed by
- doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Economy of Tourism (programme OPF, B_EKOMAN)
- Business Economics in Trade and Services (programme OPF, B_EKOMAN) (2)
- European Integration (programme OPF, B_HOSPOL) (2)
- Finance (programme OPF, B_HOSPOL) (2)
- Finance (programme OPF, M_HOSPOL)
- Corporate Finance (programme OPF, B_EKOMAN)
- Managerial Informatics (programme OPF, B_SYSINF)
- Managerial Informatics (programme OPF, M_SYSINF)
- Marketing and Management (programme OPF, B_EKOMAN) (2)
- Marketing and Management (programme OPF, M_EKOMAN)
- Social Management (programme OPF, B_HOSPOL)
- Public Economy and Administration (programme OPF, B_HOSPOL) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět si klade za cíl seznámit studenty se základy podnikání. Podnikání je vysvětlováno jako určující funkce podniku. Studenti se naučí pracovat s kategoriemi: podnik, podnikání, druhy podniků a jejich specifika, cíle a funkce podniku, vliv okolí podniku na jeho řízení, nástroje řízení a ekonomické analýzy. Vymezení základních pojmů, jako jsou : náklady a výnosy, ceny podnikových vstupů a výstupů, efektivnost podniku, vázanost základních činitelů v podniku, organizace, vznik, růst a zánik podniku tvoří základ pro pochopení podnikohospodářských činností. Je základem pro navazující část předmětu "Ekonomika podniku".
- Syllabus (in Czech)
- Struktura výkladu:
1. Pojetí podniku
2. Založení a vznik podniku
3. Typologie, morfologie a vývojové fáze podniku
4. Organizační, majetková a kapitálová struktura podniku
5. Zásobovací činnosti
6. Výrobní činnosti
7. Prodejní činnosti
8. Investiční činnosti
9. Personální činnosti
10. Řídící činnosti
11. Náklady, výnosy a hospodářský výsledek
12. Kalkulace a oceňování majetku
Obsah předmětu:
1. Pojetí podniku
Vymezení pojmu podnikání, podnik, cíle a funkce podniku, jejich vztah a návaznosti. Podstata hospodářské činnosti a nutnost řízení chodu podniku. Charakteristické znaky okolí podniku a vlivů, jež na podnik působí. Osoba a charakteristika podnikatele, úspěch v podnikání. Role vlastníka a manažera. Podnikatel a efektivnost.
2. Založení a vznik podniku
Seznámení se s postupem při tvorbě a založení podniku, charakteristika pojmů podnikatelský projekt, záměr, obsah projektového řízení.Charakteristika faktorů ovlivňujících volbu právní formy podnikání a jednotlivých právních forem podnikání, jež jsou zakotveny v našem právním řádu z hlediska účasti na řízení a jeho administrativní náročnosti.
3. Typologie, morfologie a vývojové fáze podniku
Základní třídění podniků podle typů, stejných základních charakteristik, podle předmětu činnosti a příslušnosti k odvětví či oboru. Jako součást typologického hlediska je prezentována rovněž velikost podniku a povaha vlastnictví. Morfologie tvoří základ členění dle organizačně právních forem. Specifické postavení a role malých a středních podniků.
4. Organizační, majetková a kapitálová struktura podniku
Problematika organizační, majetkové a kapitálové struktury. Předpokládá se vymezení pojmů organizace, druhy organizačních struktur v našich podnicích a jejich funkčnost. Podnikatelské síťové struktury. Druhový a zdrojový pohled na majetek jako nutný předpoklad pro podnikání. Seznámení se se zjednodušenými účetními výkazy, rozvaha, výsledovka, výkaz Cash-flow z pohledu podnikatele a manažera.
5. Zásobovací činnosti
Vymezením pojmů zásoby, koloběh zásob, řízení zásob, členění zásob, plánování zásob, efektivnost zásob. Význam řízení zásob pro zabezpečení hospodářské činnosti podniku. Plánování potřeby zásob a metody jejich řízení. Vztah zásobování k ostatním činnostem v podniku.
6. Výrobní činnosti
Seznámení se se základními pojmy, jako jsou výroba, výrobní činnosti, řízení výroby, plán výroby v podobě bilance. Členění výroby podle různých hledisek (rozpracovanosti výroby a charakteru složek). Získání základní informací o charakteristikách výrobní kapacity a časových fondů (kalendářní, nominální a využitelný). Prezentace východisek pro výpočet výrobní kapacity, časových fondů a kritického využití výrobní kapacity.
7. Prodejní činnosti
Vymezení užívaných pojmů z oblasti prodejních činností, marketingu, prodeje, hodnoty odbytu, efektivnosti odbytu. Úkoly a činnosti útvaru marketingu, pracovní náplň činnosti prodejního oddělení. Tvorba plánu odbytu a jeho vazba na plán výroby a plán finanční. Systémový pohled na plánování v podniku a potřebu informačních zdrojů.
8. Investiční činnosti
Osvojení si základních pojmů v oblasti investic, jako jsou investování, investiční činnosti, jejich průběh. Seznámení se s jednotlivými účastníky investičního procesu. Rozlišení druhů investic a zdrojů jejich krytí. Prezentace statického a dynamického pojetí investic. Krátká charakteristika reprodukce a technického rozvoje a faktorů, které ovlivňují každé investiční rozhodování. Význam investičního rizika a jeho minimalizace.
9. Personální činnosti
Seznámení se se základními charakteristikami, jako jsou lidské zdroje, personální činnosti a jejich obsah. Charakteristika úlohy manažera v personálním řízení. Specifika personální práce v malých podnicích, postup při plánování potřeby pracovníků. Péče o pracovníky.
10. Řídící činnosti
Definování pojmů management, manažer, jeho role a postavení v podniku. Funkce a vývoj soudobého managementu, jež tvoří základ pro vymezení procesního způsobu řízení. Oblasti rozhodování v řízení podniku, vycházející z hlavních funkcí a vykonávaných činností. Základy rozhodovacího procesu, výběr alternativ. Informační zabezpečení procesu řízení.
11. Náklady, výnosy a výsledek hospodaření
Seznámení se se základními definicemi pojmů náklady, výnosy a výsledek hospodaření, s jejich členěním dle užívaných hledisek. Účelové členění nákladů a výnosů. Náklady a výrobní proces. Prezentace vybraných podnikových propočtů, které jsou stěžejní pro rozhodování o budoucí efektivnosti hospodářské činnosti podniku.
12. Kalkulace a oceňování majetku
Kalkulace, kalkulační jednice, kalkulační vzorec, členění kalkulací, kalkulační techniky. Kalkulace jako nástroj pro řízení nákladů a pro vymezení odpovědnosti za jejich vznik a výši. Základní přístupy k tvorbě kalkulaci výkonu. Jednoduché kalkulační propočty. Informace o nákladech pro řízení a rozhodování.
- Struktura výkladu:
- Literature
- required literature
- WAGNEROVÁ, E., MATUSIKOVÁ, L. Nauka o podniku. Karviná: OPF SU, 2004. ISBN v tisku.
- SYNEK, M. A KOL. Podniková ekonomika. 2. vyd. Praha: C.H.Beck, 2000, vybrané kapitoly: 1-4, 6-7,9,10,14. ISBN 80-7179-228-4.
- WAGNEROVÁ, E. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: OPF SU, 2002, vybrané kapitoly: 1-3, část kap.5 a 7. ISBN 80-7248-155-X.
- recommended literature
- Zákon o dani z příjmů v aktuálním znění.
- KOUBEK, J. Personální práce v malých podnicích. Praha: Grada Publishnig,1996. ISBN 80-7169-206-9.
- Obchodní zákoník v aktuálním znění.
- PELIKÁN,V. Likvidace podniku. Praha: GRADA Publishing, 2000. ISBN 80-7169-927-6.
- SYNEK, M., KUBÁLKOVÁ, M. Manažerské výpočty. 1. vyd. Praha: VŠE, 2001. ISBN 80-245-0240-2.
- WÖHE,G. Einfúhrung in die allgemeine Betriebswirtschatslehre. München: 1990. ISBN 3800617285.
- GOZORA,V. Podnikový manažment. Nitra: SPU, 1996. ISBN 80-7137-341-9.
- BENNET R. Small Business Survival. London: Sales Departnem, Pitman Publishin, 1999. ISBN 0-273-03624-6.
- Zákon o živnostenském podnikání v aktuálním znění.
- FOTR, J. Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-85623-20-X.
- HUDEC.M. Organizácia a riadenie malých a stredných podnikov. Bánská Bystrica: R.T.G. PRESS, 1999. ISBN 80-967779-4-7.
- MUGLER, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I. Plzeň, ZU, 2001. ISBN 80-7082-729-7.
- OGEROVÁ,B. FIBÍROVÁ, J. Řízení nákladů. Praha: Typography 1998. ISBN 80-86009-24-6.
- Assessment methods (in Czech)
- Klasifikace předmětu vychází z úspěšného zvládnutí průběžného testu – minimum je 60% úspěšnost. Předmět je ukončen ústní zkouškou.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2005, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2005/MP301S