ULGATLA066 Nápojová kultura

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2013
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výroby, skladování a používání nápojů v gastronomii, nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním, hotelovém či lázeňském zařízení včetně znalostí a dovedností z oblasti míchaných nápojů. Studenti se v rámci výuky seznámí s uspořádáním a zásadami pro sestavování nápojového lístku včetně tvorby cen. Praktická cvičení jsou věnována seznámení studentů s přípravou míchaných nápojů. V rámci výuky nabudou studenti znalosti a dovednosti týkající se míchání nápojů, servisu vín, piva i nealkoholických nápojů včetně hodnocení jejich kvality.
Osnova
  • 1. Historie výroby, výroba a členění lihovin
    2. Destiláty z ovoce a obilí
    3. Whisky a whiskey
    4. Brandy, Gin, Rum a ostatní destiláty
    5. Likéry, výroba, členění a servis
    6. Káva a kávové nápoje
    7. Kavárny, technologie přípravy a činnost baristy
    8. Čaj, kakao a čokoláda
    9. Bary a a inventář na servis míchaných nápojů
    10.Míchané nápoje - zásady přípravy
    11.Členění míchaných nápojů do skupin
    12.Tabák a doutníky
Literatura
    doporučená literatura
  • KRAUS, V. Encyklopedie českého a moravského vína. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Umění koktejlů. Praha, 2007. info
  • TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
  • PEHE, T. Lexikon aperitivů & digestivů: chuť, použití, recepty. Čestlice, 2006. info
  • KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
  • VERHOEF, B. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, 2004. info
  • MIŠKOVIC A KOL. Bar, produkt, provoz. Praha: Off, 1999. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku spojeného s mícháním a servisem nápojů. Po udělení zápočtu je předmět zakončen zkouškou, která se skládá z teoretické a praktické části.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.