VCKDST0017 Basics of preparation and realisation of leisure-time products

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2019
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jana Stuchlíková (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Prerequisites (in Czech)
TYP_STUDIA(N)
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy spojenými s přípravou a organizací volnočasových produktů - geografický, časový, rámcový i detailní program včetně itineráře, jeho struktury a obsahu. Nedílnou součástí je seznámení se základními i doplňkovými službami nezbytnými pro přípravu volnočasového produktu (dopravní, pojišťovací a zdravotní, ubytovací, resp. stravovací služby, další služby - organizace exkurzí, prohlídek při návštěvách přírodních atraktivit, kulturně-historických objektů, průvodcovské služby aj.), ekonomickými souvislostmi organizace akcí tohoto typu, jeho cenotvorby.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Služby cestovního ruchu.
    2. Průvodcovské služby, animace - charakteristika, osobnost průvodce, příprava a povinnosti průvodce, animace.
    3. Produkty cestovního ruchu - příprava a organizační zabezpečení.
    4. Geografický a časový plán produktu - jeho obsah a struktura.
    5. Rámcový a detailní program akce, itinerář - základní souvislosti.
    6. Příprava průvodce pro realizaci volnočasového produktu - základní souvislosti.
    7. Organizační zajištění služeb při přípravě produktu - výběr služeb, poptávka, rezervace, objednávka.
    8. Kalkulování a cenotvorba při přípravě produktu (předběžná a výsledná kalkulace, riziko neobsazenosti).
    9. Příprava a povinnosti organizátorů volnočasových produktů před, během a po skončení realizace akce.
    10. Základní předpoklady pro vyhodnocení přípravy a realizace produktu.
Literature
    recommended literature
  • SEIFERTOVÁ, V. a kol. Průvodcovské činnosti. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4807-8. info
  • ELIÁŠOVÁ, D. a kol. Metodika práce průvodce. Brno: Vysoká škola obchodní a hotelová, 2012. info
  • ZELENKA, J. - PÁSKOVÁ, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha: Linde, 2012. info
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
  • ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. info
  • Rux, J. Metodika průvodcovské činnosti. Praha: MMR, 2007. info
  • ZELENKA, J. Průvodce cestovního ruchu. Hradec Králové, 2007. info
  • KRATOCHVÍL, P. - PAŽOUT, R. Tvorba destinačních produktů cestovního ruchu. Praha: MMR, 2006. info
  • KUNEŠOVÁ, E. - NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 2002. info
  • ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 1999. ISBN 80-85970-27-7. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2019, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2019/VCKDST0017