KLJNEJ23 Německý jazyk III - mírně pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2020
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
KLJNEJ23/A: Út 8:05–10:30 H7, Z. Jirásková
KLJNEJ23/B: Út 10:35–13:00 H6, Z. Jirásková
Předpoklady
( KLJNEJ22 Německý jazyk II - MP || ULGATLJ182 Německý jazyk II - MP ) && TYP_STUDIA(B)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Prohloubení a upevnění všech jazykových dovedností, hlubší osvojení mluvnických struktur jazyka. Zdokonalení ústního a písemného projevu s odborným obsahem. Zdokonalení výslovnosti, poslechu a porozumění, schopnosti účastnit se dialogu v rámci dané odborné tématiky. Důraz se klade na adekvátní volbu jazykových prostředků, na širší použití odborného jazyka v různých profesních situacích, na pohotové reakce. Současně budou posluchači vybaveni znalostí odborné slovní zásoby v oblasti cestování a turismu.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
    2. Základní typy dopravních prostředků
    3. Skloňování zájmen, označení míry a hmotnosti
    4. Nádraží, letiště - fráze, letecká doprava
    5. Časování způsobových slovesa
    6. Turismus - charakteristika, typy
    7. Slovesa s odlučitelnými a neodlučitelnými předponami
    8. Charakteristika německé a rakouské gastronomie
    9. Zvratná slovesa, časové údaje
    10. Povolání v cestovním ruchu, cestovní kanceláře
    11. Časové předložky a příslovce
    12. Typy průvodců, typologie klientů v CR
    13. Shrnutí a zopakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • KEPRTOVÁ, M. Německo-česká konverzace. Olomouc, 1998. ISBN 80-85275-14-7. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
Vyučovací jazyk
Němčina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, průběžného písemného testování a kreditního testu. K získání zápočtu je minimální úspěšnost 70 % u písemného testu. Studenti mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.