KCJK155S Language 2 - German

School of Business Administration in Karvina
Summer 2008
Extent and Intensity
0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Guaranteed by
PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úroveň - B 1.1 středně pokročilí Předmět vede k nabytí znalostí a dovedností, dostatečných k řešení širokého penza případových úloh ve sféře obecného a/nebo profesního jazyka. Po absolvování předmětu jsou posluchači schopni diskutovat s rodilým mluvčím na běžná i profesní témata. Posluchači umí sestavit jasný text o širším okruhu témat, rozumí hlavním myšlenkám složitějších textů jak s konkrétními, tak abstraktními náměty, jsou s to obhájit či vyvrátit určitý názor apod. Součástí předmětu je nácvik strategií v oblasti lexikálně-gramatické, porozumění čtenému textu, psaní, poslechu s porozuměním a mluveného projevu, reálií a typického jednání a chování aktérů daného kulturního společenství s ohledem na interkuturní dimenze.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Internationale Kommunikationskulturen
    2. Überwindung der Sprachbarrieren - Mehrsprachigkeit im Deutschland
    3. Interkulturelle Besonderheiten der deutschsprächigen Länder
    4. Mündliche Kommunikation in der Hotel- und Tourismusbranche
    5. Schriftliche Kommunikation in der Hotel- und Tourismusbranche
    6. Projektplanung



    Obsah předmětu:
    1. Kommunikation im Alltag
    Zahlen, Fakten, Daten
    Stadt, Land
    Klima,Wetter
    Nebensätze mit weil, obwohl,
    sowohl? als auch
    2. Kommunikation im Alltag
    Besonderheiten der deutschsprächigen Länder
    Infinitiv mit/ohne zu
    zum/zur +Nom
    um zu + Infinitiv
    nicht brauchen zu
    3. Interkulturelles Fenster
    Kulturvergleich
    Mehrsprachigkeit
    Adverbien zuerst, dann, danach
    Nebensätze mit damit und indem
    4. Mitten in Europa
    Urlaub und Reisen
    Interkulturelle Besonderheiten
    schwache Nomen Passiv mit Modalverben
    Passiv mit Modalverben
    5. Kommunikation im Tourismus
    Essgewohnheiten
    Sitten und Bräuche
    Präposition: wegen, trotz, bezüglich

    6. Deutsch im Hotel 1
    Gespräche führen
    Zwischenfälle
    würde+infinitiv
    Nebensätze mit weil und obwohl
    Nebensatz mit bevor, wenn, weil
    7. Deutsch im Hotel 2
    Korrespondenz
    Rückfrage und Bestätigung
    Firmenporträt ?

    8. Projektplanung
Literature
    required literature
  • LEVY-HILLERICH, D. Kommunikation im Turismus. Fraus, 2004. ISBN 0-7238-297-7. info
  • JENKINS, E. M. a kol. Dimensionen. Lernpaket 2. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2003. ISBN 3-19-001681-3. info
Language of instruction
German
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Seminář 8 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011.
  • Enrolment Statistics (Summer 2008, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2008/KCJK155S