KCRPMSS Food and Beverage Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2012
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Ing. Jana Stuchlíková (lecturer)
Anna Wenzelová (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Julie Derňárová (seminar tutor)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Anna Rittmannová (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Ing. Jana Stuchlíková (seminar tutor)
Anna Wenzelová (seminar tutor)
Ing. Alena Zedková (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Studenti se seznámí s řízením činnosti výrobních a odbytových středisek, managementem úseku stravovacích služeb zařízení cestovního ruchu a zabezpečováním různých společenských akcí.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Vývoj pohostinství a postavení společného stravování u nás i ve světě
    2. Gastronomie a podnikání v gastronomii
    3. Management stravovacího úseku v hotelovém a restauračním podniku
    4. Management výrobního střediska - charakteristika a vybavení (1. část)
    5. Management výrobního střediska - řízení činností (2. část)
    6. Management výrobního střediska - nákupní a skladovací činnost (3. část)
    7. Management odbytových středisek
    8. Prodejní program a sestavení nabídky
    9. Zážitková gastronomie
    10. Tvorba cenové politiky v gastronomii
    11. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy v gastronomických zařízeních
    12. Kvalita gastronomických služeb a ekologie provozu
    13. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
Literature
    required literature
  • MLEJNKOVÁ, L. a kol. Služby společného stravování. Praha: VŠE, 2009. ISBN 978-80-245-1592-2. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Vyd. IV. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
    recommended literature
  • METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
  • AUTORSKÝ TÝM HRMC. Řízení stravovací činnosti aneb Food & Beverage management na konci 90. let. PRAHA: NFHR ČR, 1997. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2010, Summer 2011, Summer 2013, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2012/KCRPMSS