Rek:RU3VS Vyvážené stravování - Course Information
RU3VS Vyvážené stravování a její vliv na naše zdraví
Rector's OfficeSummer 2025
- Extent and Intensity
- 2/0/0. Type of Completion: -.
- Teacher(s)
- Ing. Markéta Rožanská (lecturer)
- Guaranteed by
- Lucie Becková
Contact Person: Lucie Becková - Prerequisites (in Czech)
- Kurz je určen každému, kdo začíná z nějakého důvodu přemýšlet o stravování a chce dlouhodobě upravit své stravovací návyky. Základy vyváženého stravování jsou smysluplné a logické, a po objasnění těchto základů si každý může vhodně upravit své vlastní recepty. Díky těmto úpravám a zdravému životnímu stylu pak lze vlastním tělům dopřát rovnováhu a tvořit vhodné podmínky pro správné fungování
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 20 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 1/20, only registered: 0/20 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Balanced diet (programme Rek, U3V)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem kurzu je objasnit posluchačům základní pravidla vyváženého stravování, díky kterým mohou lidská těla správně a zdravě fungovat. Posluchači si poté budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky tak, aby se mnohem lépe cítili. Vyváženou stravou a zdravým životním stylem mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
- Learning outcomes (in Czech)
- Po absolvování kurzu si posluchači budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky. Naučí se udělat „chytrý nákup“ a vybírat potraviny tak, aby byly plné správných živin (a ne pouze plné „prázdných kalorií“). Správným stravováním mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech
- 2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla
- 3. Vysvětlení pojmu „vyvážená strava“ a „zdravý talíř“, důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu
- 4. Správné velikosti porcí, jak udělat „chytrý nákup“ (nutriční údaje uvedené na potravinách)
- 5. Bílkoviny – proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka
- 6. Sacharidy – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázky a ochutnávka
- 7. Vláknina – její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázky a ochutnávka 8. Tuky – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázky a ochutnávka
- 9. Vitamíny a minerální látky – důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace
- 10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance
- 11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky
- 12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze
- Teaching methods (in Czech)
- Cvičení
- Assessment methods (in Czech)
- Písemný test
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught each semester.
The course is taught: every week.
- Permalink: https://is.slu.cz/course/rek/summer2025/RU3VS