ULGATLA027 Technické vybavení lázeňského provozu

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2021
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jiří Válek (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
Ing. Jiří Válek
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je přiblížit studentům zásady pro vnitřní a materiálně-technické vybavení provozoven veřejného stravování, hotelových a lázeňských zařízení (gastronomické vybavení, skladování, vytápění, elektroinstalace, plynofikace, vzduchotechnika atd.) z hlediska stavebních, instalačních dispozic. Student se seznámí s celkovým technickým vybavením provozu, jednotlivými druhy zařízení pro mechanické a tepelné zpracování surovin a pokrmů, jejich uspořádáním, odbytovými provozy, se zásadami bezpečnosti práce. Prostřednictvím získaných znalostí bude mít student přehled o činnosti technického úseku a dovede vybrat moderní, progresivní gastronomická zařízení z technického a současně ekonomického hlediska. Student se současně seznámí s pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, se zásadami požární ochrany, s ekologií lázeňského provozu, hospodařením s odpady i jejich recyklací. Při studiu se doporučuje rozšiřovat si základní vědomosti o nových zařízeních návštěvou a exkurzemi přímo ve špičkových provozech.
Osnova
  • 1. Charakteristika technického úseku
    2. Inženýrské vybavení provozovny
    3. Bezpečnost hostů a ochrana jejich majetku
    4. Technologická a technická zařízení
    5. Velkokapacitní technologické zařízení pro vybavení výrobního střediska
    6. Odbytová střediska
    7. Ostatní technická zařízení odbytových středisek
    8. Vybavení lázeňského provozu technikou pro léčebnou péči
    9. Multimediální technika a její využití
    10.Odpadové hospodářství, ekologie provozu, čistící a úklidová technika
    11.Opravy a udržování technických prostředků
    12.Zásobování a skladování
Literatura
    doporučená literatura
  • Stavební zákon. info
  • Zákon na ochranu spotřebitele. info
  • KŘÍŽEK, F. - NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha, 2011. info
  • ČAJKOVÁ, L. Nauka o budovách 3: Občanské stavby (stavby pro cestovní ruch a veřejné stravování. Praha, 2007. info
  • MEDLIK, S. - INGRAM, H. The Bisuness of Hotels. Oxford, 2006. info
  • KOL. AUTORŮ NFHR. Hotely a jejich řízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
  • KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování písemného testu prověřujícího znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, léto 2020, zima 2020, zima 2021, léto 2022, zima 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024.