FPF:VCKDST0017 Základy přípravy a realizace V - Informace o předmětu
VCKDST0017 Základy přípravy a realizace volnočasového produktu
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2020
- Rozsah
- 0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
- Garance
- doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- VCKDST0017/A: Rozvrh nebyl do ISu vložen.
- Předpoklady
- TYP_STUDIA(N)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Kulturní dědictví v regionální praxi (program FPF, N7106 HiSt)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy spojenými s přípravou a organizací volnočasových produktů - geografický, časový, rámcový i detailní program včetně itineráře, jeho struktury a obsahu. Nedílnou součástí je seznámení se základními i doplňkovými službami nezbytnými pro přípravu volnočasového produktu (dopravní, pojišťovací a zdravotní, ubytovací, resp. stravovací služby, další služby - organizace exkurzí, prohlídek při návštěvách přírodních atraktivit, kulturně-historických objektů, průvodcovské služby aj.), ekonomickými souvislostmi organizace akcí tohoto typu, jeho cenotvorby.
- Osnova
- 1. Služby cestovního ruchu.
2. Průvodcovské služby, animace - charakteristika, osobnost průvodce, příprava a povinnosti průvodce, animace.
3. Produkty cestovního ruchu - příprava a organizační zabezpečení.
4. Geografický a časový plán produktu - jeho obsah a struktura.
5. Rámcový a detailní program akce, itinerář - základní souvislosti.
6. Příprava průvodce pro realizaci volnočasového produktu - základní souvislosti.
7. Organizační zajištění služeb při přípravě produktu - výběr služeb, poptávka, rezervace, objednávka.
8. Kalkulování a cenotvorba při přípravě produktu (předběžná a výsledná kalkulace, riziko neobsazenosti).
9. Příprava a povinnosti organizátorů volnočasových produktů před, během a po skončení realizace akce.
10. Základní předpoklady pro vyhodnocení přípravy a realizace produktu.
- 1. Služby cestovního ruchu.
- Literatura
- doporučená literatura
- SEIFERTOVÁ, V. a kol. Průvodcovské činnosti. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4807-8. info
- ELIÁŠOVÁ, D. a kol. Metodika práce průvodce. Brno: Vysoká škola obchodní a hotelová, 2012. info
- ZELENKA, J. - PÁSKOVÁ, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha: Linde, 2012. info
- ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
- ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. info
- Rux, J. Metodika průvodcovské činnosti. Praha: MMR, 2007. info
- ZELENKA, J. Průvodce cestovního ruchu. Hradec Králové, 2007. info
- KRATOCHVÍL, P. - PAŽOUT, R. Tvorba destinačních produktů cestovního ruchu. Praha: MMR, 2006. info
- KUNEŠOVÁ, E. - NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 2002. info
- ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 1999. ISBN 80-85970-27-7. info
- Informace učitele
- Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích; vypracování seminární práce zaměřené na technickou a průvodcovskou přípravu produktu v požadované struktuře a rozsahu.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2020/VCKDST0017