FPF:ULGATLA068 Evropská gastronomie - Informace o předmětu
ULGATLA068 Evropská gastronomie
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2021
- Rozsah
- 1/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh
- St 12:15–14:40 H7
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné evropské gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
- Osnova
- 1. Vývoj stravování a služeb od starověku po současnost
2. Italská gastronomie
3. Francouzská gastronomie
4. Gastronomie Španělska a Portugalska
5. Anglosaská kuchyně
6. Evropa - Belgie, Holandsko, Švýcarsko
7. Německá a rakouská gastronomie
8. Gastronomie balkánských zemí a Řecka
9. Gastronomie Polska, Ruska a postsovětských republik
10. Maďarská, slovenská a rómská gastronomie
11. Gastronomie ovlivněná náboženstvím - Judaismus a Islám
12. Fast food, slow food a nové trendy v gastronomii
- 1. Vývoj stravování a služeb od starověku po současnost
- Literatura
- doporučená literatura
- BUREŠOVÁ, P. - ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. Praha, 2008. info
- FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
- FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. info
- HOLUB, K. a kol. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha, 2004. info
- KUČEROVÁ, E. Kulinářské toulky Evropou. Praha, 2003. info
- ČERNÝ, J. Moderní kuchyně ve společném stravování. Úvaly, 2003. info
- POŠTULKA, V. 100 nejslavnějších receptů světa. Praha, 2002. info
- ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
- DAVIDSON, A. The Oxford companion to food. Oxford, 1999. info
- Informace učitele
- - písemný test s úspěšností 60%
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2021/ULGATLA068