OPF:MARPNAK Nápojová kultura - Informace o předmětu
MARPNAK Nápojová kultura
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2007
- Rozsah
- 2/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící) - Garance
- Ing. Jiří Poláček
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Osnova
- Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v odbytových střediscích restaurace, vinárna, pivnice, bar. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače s pravidly pro tvorbu struktury nápojového lístku, cenovou tvorbou, ekonomickými a marketingovými aspekty prodeje. Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.
1. Členění nápojů, nápojový lístek
2. Nealkoholické nápoje, výrova sladu
3. Výroba piva, historie, druhy
4. Pivní hospodářství
5. Výroba přírodního vína, historie, vinařství ve světě
6. Vinařský zákon, odrůdy a známky v ČR
7. Členění vín dle technologického zpracování
8. Víno v moderní gastronomii
9. Destiláty a jejich členění, výroba lihu, likéry a jejich členění a servis lihovin
10. Bar a barový inventář, členění míchaných nápojů a technika jejich přípravy
11. Teplé nápoje, čaj, kakao, čokoláda
12. Káva a nápoje z kávy
13. Trendy v nápojové kultuře, osobnost nápojáře
- Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v odbytových střediscích restaurace, vinárna, pivnice, bar. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače s pravidly pro tvorbu struktury nápojového lístku, cenovou tvorbou, ekonomickými a marketingovými aspekty prodeje. Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.
- Literatura
- povinná literatura
- TOBIAS PEHLE A KOL. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Productions, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
- FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
- MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
- SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
- doporučená literatura
- THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X. info
- ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
- DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1. info
- ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
- VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
- VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
- Informace učitele
- Úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, 70% povinná účast na seminářích.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/MARPNAK