OPF:MAR007S Quality Theory - Course Information
MAR007S Quality Theory
School of Business Administration in KarvinaWinter 2009
- Extent and Intensity
- 0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium předmětu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Syllabus (in Czech)
- Struktura výkladu:
1. Užitná hodnota a jakost zboží.
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu.
3. Poživatiny
4. Cizorodé látky v poživatinách
5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků.
Obsah předmětu:
1. Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Posuzování shody potravin, protokol o shodě, certifikát.
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu, vlivy pozitivní a negativní, vlivy mechanické, fyzikální, chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží. Ochrana užitné hodnoty.
3. Poživatiny, látky živící, látky sytící, látky ochranné, pochutiny, denní dávky, rizika nedodržení dávek, ekologické charakteristiky poživatin.
4. Cizorodé látky v poživatinách, přípustné dávky. Potravinářský kodex, additiva, kontaminanty, rezidua, geneticky modifikované orgány, ionizující záření. Státní dozor v oblasti kvality zboží. Postupy kontrolních orgánů při sledování povinností stanovených zákony. Činnost orgánu hygienické služby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.
5. Hodnocení vybraných zbožových komodit, pochutiny, alkoholické nápoje, maso, mléčné výrobky. Hodnocení kvality těchto výrobků.
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků
Ozařování potravin, genetická modifikace, právní úpravy těchto postupů, přípustné dávky.
Využití elektronických médií:
V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou elektronická média využívána.
- Struktura výkladu:
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2009/MAR007S