OPF:MARCTJA Quality Theory - Course Information
MARCTJA Quality Theory
School of Business Administration in KarvinaWinter 2010
- Extent and Intensity
- 0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- CZV Bc Ekonomika podnikání v obchodě a službách (programme OPF, B_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem, Ochranou zájmů spotřebitele dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující předmět Řízení jakosti A, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Syllabus (in Czech)
1. Užitná hodnota a jakost zboží.
2. Měření vlastnosti zboží
3. Jakostní skupiny a jakostní značky
4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
6. Poživatiny (látky živící)
7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
10. Genetická modifikace potravin
11. Technologie radiačního ošetření potravin
12. Falšování zboží
13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
- Literature
- required literature
- GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
- recommended literature
- Zákon 4.59/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. info
- SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHP, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
- PAVLOUŠEK, P. Vína, likéry a destiláty. Praha: VŠCHP, 2001. ISBN 80-247-9003-3. info
- Občanské sdružení spotřebitelů. D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test",, 2000. info
- ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
- ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
- TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 8 HOD/SEM.
- Enrolment Statistics (Winter 2010, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2010/MARCTJA