OPF:CVABPEHL Ekonomika hotelnictví - Informace o předmětu
CVABPEHL Ekonomika hotelnictví
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2021
- Rozsah
- 2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jakub Vacha (cvičící)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. - Rozvrh
- Po 13:05–14:40 VD110
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
Předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25 - Mateřské obory/plány
- Podniková ekonomika a management (program OPF, B_EKOMAN, směr Management hotelnictví)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je naučit studenty orientovat se a získat znalosti v oblasti ekonomiky hotelnictví, zejména při aplikaci teoretických poznatků pro použití v praxi hotelů a ubytovacích zařízení, služeb pojištění, kongresových a ostatních služeb. Studenti budou seznámeni s ekonomikou podniku, tj. podnikovými procesy, s jejich ekonomickým a legislativním rámcem, se standardizací a organizací hotelových zařízení a poskytovaných služeb. Předmět poskytuje specifické znalosti a dovednosti, které kvalifikují posluchače pro samostatné ekonomické činnosti a řídící funkce v uvedených zařízeních.
- Osnova
- 1. Hotelový průmysl, charakteristika, specifikace, význam a jeho postavení v ekonomice.
2. Standardizace služeb hotelnictví, charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
3. Organizace a organizační struktura subjektů hotelnictví.
4. Cena a cenová politika.
5. Ekonomika a hospodárnost ubytovacích zařízení.
6. Yield Management, Revenue management.
7. Náklady, výnosy a zisk hotelu.
8. Efektivnost podniku, metody komplexního hodnocení podniku v hotelnictví.
9. Možnosti financování hotelů, outsourcing v hotelnictví.
10. Personalistika v hotelovém průmyslu.
11. Controlling podniků v hotelnictví.
12. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
13. Současnost a perspektivy moderního hotelového průmyslu.
- 1. Hotelový průmysl, charakteristika, specifikace, význam a jeho postavení v ekonomice.
- Literatura
- povinná literatura
- KUČEROVÁ, J., STRAŠÍK, A., ŠEBOVÁ, Ľ. Ekonomika podniku cestovného ruchu. Banská Bystrica: DALI-BB, s.r.o., 2010. ISBN 978-80-89090-75-4. info
- ŠEBESTOVÁ, J. Nabídkové kalkulace ve službách. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-526-0. info
- KOTÍKOVÁ, H. a E. SCHWARTZHOFFOVÁ. Nové trendy v pořádání akcí a událostí (events) v cestovním ruchu. Praha: MMR ČR, 2008. ISBN 978-80-87147-04-7. info
- PETRÚ, Z. Základy ekonomiky cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 2007. ISBN 978-80-85970-55-5. info
- doporučená literatura
- NEUFUS, J a F. KŘÍŽEK. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
- TESONE, D. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismus. Praha: Wolters Kluwer, 2011. ISBN 978-80-7357-655-4. info
- SHEELA, A. M. Economics of Hotel Management. New Delhi: New Age International Ltd., 2008. ISBN 978-81-2241-419-6. info
- BERÁNEK, J. Hotelnictví a wellness. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-86724-33-1. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Prezentace seminární práce
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Známkou
Písemný test
Seminární práce - Informace učitele
- Vypracování seminární práce a její úspěšná obhajoba, 60% účast na seminářích, průběžný test.
Aktivity Náročnost [h] Ostatní studijní zátěž 40 Přednáška 26 Semestrální práce 30 Seminář 13 Zkouška 40 Celkem 149 - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2021/CVABPEHL