RU3VS Vyvážené stravování a její vliv na naše zdraví

Rektorát
léto 2025
Rozsah
2/0/0. Ukončení: -.
Vyučující
Ing. Markéta Rožanská (přednášející)
Garance
Lucie Becková
Kontaktní osoba: Lucie Becková
Předpoklady
Kurz je určen každému, kdo začíná z nějakého důvodu přemýšlet o stravování a chce dlouhodobě upravit své stravovací návyky. Základy vyváženého stravování jsou smysluplné a logické, a po objasnění těchto základů si každý může vhodně upravit své vlastní recepty. Díky těmto úpravám a zdravému životnímu stylu pak lze vlastním tělům dopřát rovnováhu a tvořit vhodné podmínky pro správné fungování
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/20, pouze zareg.: 0/20
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem kurzu je objasnit posluchačům základní pravidla vyváženého stravování, díky kterým mohou lidská těla správně a zdravě fungovat. Posluchači si poté budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky tak, aby se mnohem lépe cítili. Vyváženou stravou a zdravým životním stylem mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
Výstupy z učení
Po absolvování kurzu si posluchači budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky. Naučí se udělat „chytrý nákup“ a vybírat potraviny tak, aby byly plné správných živin (a ne pouze plné „prázdných kalorií“). Správným stravováním mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
Osnova
  • 1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech
  • 2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla
  • 3. Vysvětlení pojmu „vyvážená strava“ a „zdravý talíř“, důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu
  • 4. Správné velikosti porcí, jak udělat „chytrý nákup“ (nutriční údaje uvedené na potravinách)
  • 5. Bílkoviny – proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka
  • 6. Sacharidy – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázky a ochutnávka
  • 7. Vláknina – její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázky a ochutnávka 8. Tuky – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázky a ochutnávka
  • 9. Vitamíny a minerální látky – důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace
  • 10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance
  • 11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky
  • 12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze
Výukové metody
Cvičení
Metody hodnocení
Písemný test
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
Výuka probíhá každý týden.

  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/rek/leto2025/RU3VS