Rek:RU3VS Vyvážené stravování - Informace o předmětu
RU3VS Vyvážené stravování a její vliv na naše zdraví
Rektorátléto 2025
- Rozsah
- 2/0/0. Ukončení: -.
- Vyučující
- Ing. Markéta Rožanská (přednášející)
- Garance
- Lucie Becková
Kontaktní osoba: Lucie Becková - Předpoklady
- Kurz je určen každému, kdo začíná z nějakého důvodu přemýšlet o stravování a chce dlouhodobě upravit své stravovací návyky. Základy vyváženého stravování jsou smysluplné a logické, a po objasnění těchto základů si každý může vhodně upravit své vlastní recepty. Díky těmto úpravám a zdravému životnímu stylu pak lze vlastním tělům dopřát rovnováhu a tvořit vhodné podmínky pro správné fungování
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/20, pouze zareg.: 0/20 - Mateřské obory/plány
- Vyvážené stravování (program Rek, U3V)
- Cíle předmětu
- Cílem kurzu je objasnit posluchačům základní pravidla vyváženého stravování, díky kterým mohou lidská těla správně a zdravě fungovat. Posluchači si poté budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky tak, aby se mnohem lépe cítili. Vyváženou stravou a zdravým životním stylem mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu si posluchači budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky. Naučí se udělat „chytrý nákup“ a vybírat potraviny tak, aby byly plné správných živin (a ne pouze plné „prázdných kalorií“). Správným stravováním mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
- Osnova
- 1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech
- 2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla
- 3. Vysvětlení pojmu „vyvážená strava“ a „zdravý talíř“, důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu
- 4. Správné velikosti porcí, jak udělat „chytrý nákup“ (nutriční údaje uvedené na potravinách)
- 5. Bílkoviny – proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka
- 6. Sacharidy – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázky a ochutnávka
- 7. Vláknina – její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázky a ochutnávka 8. Tuky – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázky a ochutnávka
- 9. Vitamíny a minerální látky – důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace
- 10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance
- 11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky
- 12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze
- Výukové metody
- Cvičení
- Metody hodnocení
- Písemný test
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
Výuka probíhá každý týden.
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/rek/leto2025/RU3VS